Kemanot

szemétgyár

Tuesday, October 26, 2004

idézet Erik Sumo oldaláról:
"sero muki does bootleg remixes that stink. sero muki is not me, its a three headed alien."

December 3-án Erik Sumo Band koncert az Édentől Keletre Fesztiválon a Trafóban. Jó lesz.

Thursday, October 21, 2004

Klasszikusok tegnap a Fészkelődés előtt:

"I've heard so much shit from the people I hate,
that I really couldn't give a fuck"
(Clawfinger: Rosegrove)

(szpájvermentes) Clawfinger: Deaf, dumb blind - szövegek pl itt.
__________

"Ülsz csak nyugodtan a seggeden,
még mindig a csodára a vársz.
Semmi nem változtat kedveden,
de lassan felnőtté válsz.
Pofádba megannyi moslék, mit tehetnél?
Nem emészted, csak kihányod.
NEM AKARUNK BÁNTANI MI SENKIT!
Csak unjuk ezt a világot."
(Alvin és Mókusok: Outro (Nem akarunk mi bántani senkit!))
__________

"A még nőtlen és stabil állás nélküli Michael egyszer azzal viccelődött Yossariannak, hogy előbb a válásra fog spórolni, és csak azután a házasságra, mire Yossarian elfojtotta magában a szellemeskedő visszavágást, miszerint a vicce nem vicc.
A nők, különösen azok a nők, akik előzőleg már férjnél voltak, szerették Michaelt, és együtt éltek vele, mert békés volt, megértő és igénytelen, aztán hamarosan ráuntak erre az együttélésre, mert Michael békés volt, megértő és igénytelen - és unalmas."

(Joseph Heller: A 23-as csapdája - Yossarian él
(ford: M. Nagy Miklós és Szilágyi Tibor))

Wednesday, October 20, 2004

Helló

Lehet, h néha be fogok ide pötyögni idiótaságokat, útibeszámolókat, gondolatkisérleteket, meg egyéb értelmetlen dolgokat, csak úgy l'art pour l'art, ha már a szeszblogos post-oláshoz kellett regisztrálnom egy címet is (legalábbis nekem úgy tűnt).

Kezdésnek pl. - megünnepelve, h megjelent a Matula Magazin hasábjain az egyik írásom fele - be is rakom jól az egész irományt (mindkét korábbi válogatáskazimról) - így exkluzívan - hangsúlyozva, h az egész csak egy vicc, nem szabad komolyan venni :-)

Hát hadd szóljon:
"Kemanot két kazija

Bár a CD-im és LP-im száma is lassan 4-4 számjegyű lesz, azért szorultabb vagy felszabadultabb pillanataimban még előkapom a fiókok mélyéről a kazikat is. Az előbbi eset az utóbi hetekben fordult elő párszor, amikor öreg fejemmel újból nekiveselkedtem egy szakdolgozat megírásának, és a sokadig zombizós éjszakára előkerültek sorra a különböző, rég nem hallgatott Paradise Lost, Dream Theater, Gathering, Faith No More, Rage Against The Machine és Clawfinger kazik, az utóbbi eset pedig most – szakdolgozatleadás után – jött elő, amikor is jól belevágtam a fejszémet egy könnyedebb sörözés, otthoni társasozás, számítógépes tankkal lövöldözés és kártyázás után a „Vegyes 1” és a „Vegyes 10” feliratú kazik meghallgatásába. (Azért a 10-es lesz a másik szerencsés (?) választott, mert egyrészt emlékeim szerint az még elviselhető/vállalható volt, másrészt kedvelem a számot, t.k. a kosaras mezszámom is az volt a hasonló számú kedvenc crossover-király Tim Hardaway miatt :-) )
Indítom-írom:
A oldal
1. Marky Mark & The Funky Bunch: Good Vibrations
Jesssz, ezt még most is szeretem, meg is vettem néhány éve 5 kilóért LP-n is a Keleti Pályaudvar aluljáróban. Apropó, szerintem még van ott vagy 10-20 példány belőle! ;-)
(Zsíros ritmus, beat, majd a kazi végighallgatása után megnézem a lemez borítóján, h honnan lop(hat)tak bele sample-t, már ha feltüntették a dolgot. Szerettem a vibe-ot, és a zongoraszólót a végén, később a fekete-fehér energikus videóklipp is bejött, márha lehet ilyen jelzőt használni egy videóklippre, lejár az időm, most.)
2. Shinehead: Jamaican in New York
Kicsit elsőre zavarban vagyok, mert nem jövök rá, h mi különösebb dolgot tett hozzá Sugárzófej Fullánk úr eredetijéhez, bár a bekúszó basszus kellemesebbé varázsolja a számot.
Mondjuk nagy hiba, hogy itt nincs az a jazzes ritmus, ami Sting számában a szaxiszóló alatt, pedig annak a számnak a varázsáért szvsz az felelős kb 80%-ban.
3. Mark Mark & Prince Ital Joe: United
Atyaég, nem tudom, talán ez az első komolyabb égés? :-) Vmiért szerettem a duó számait, elsőre most nagyon megijedtem tőle, bár Ital Joe herceg énekével barátibb lett a dolog. Az I Wanna See More Happy People-t is kajáltam, azóta meg begyűjtöttem a Beatles Eleanor Rigby-jét kb 10 különböző feldolgozásban lemezeken, cd-n és mp3-ban. (Van egy szitáros adaptáció egy Solid Steel-es Coldcut mixen, hát az nagyon zsír… de azt hiszem elkalandoztam, plussz lejárt az idő, jön a következő szám.)
4. East 17: Around the World
Na, ha eddig nem égtem, akkor most már biztosan. Bírtam az East 17-t, aztán néhány hónappal a kattanás után rájöttem, hogy az egyedüli értékelhető számuk a Deep. (Azt egyébként még mindig szeretem). Láttam egyszer egy részletet egy East 17 koncertről, a mindenes srác (aki - ha jól tudtam – mindenért felelős volt a zenekarban, és egyedül ő tudott zenélni vmilyen hangszeren) a földet kúrta millióval mikrofonba éneklés közben, a csajok meg tépték jól a hajukat exsztázisban :-)
5. The KLF: Justified and Ancient
Egy újabb olyan szám, amit azóta beszereztem 12”-n is, bár leginkább az motivált benne, h egy borultabb éjszakámon belehallgattam kazin a – mostanában jobban bejövő - 3.am Eternal-ba 3-kor, aztán egy lemezbörzén sikerült mindkét tizenkétincsest begyűjteni. A kazi válogatásakor ezt még jobban szerettem, a KLF nagyon ott van a szeren, a videóklippek is rendben voltak emlékeim szerint, és asszem még mindig akcióznak (pl nemrég letöltöttem – valszeg a Subbacultcha jelzése után – egy KLF-közeli projekt FFF (Fuck the Fucking Fuckers) című mesterművét egy fekete oldalról. Erik Sumo szerint írtak egy vastag könyvet arról, h mit kell tudni egy Top 10-es popsláger gyártásához :-)
6. ???: Brown Girl in The Ring
Nem tudom kik dolgozták fel a Boney M. (?) számát, egy szlávos vagy franciás (?) akcentussal beszélő faszi angolul (?) reppel, aztán a női kórus mindig jön a refrén második részénél: „Sálálálálá” Azt hiszem, hogy ez még mindig elmenne egy részeg bulin.
7. Billy Joel: The River of DreamsÚúúú—úúúú. Hehe, ahogy álltak a fekák a klippben, és ismételték kórusban a Billy Joel énekét… :-) Ezt a számot még most is kedvelem, de belehallgatás nélkül nem merem megvenni azokat a Billy Joel lemezeket, amiket szoktam látni lemezládákban. Ebben is szerettem a zongoraszólót a végén, remélem, h még rajta lesz. Lemaradt :-( (Egyébként tragédia az összevágás minősége végig)
8. ?: The Joker
Ennyit látok a borítón, de szerintem ez Paul Simon lehet (legalábbis néhány sör után most úgy tűnik). „I’m greener, i’m smoker, stb…” , véget is ért a szám kb. a hatodánál. (Steve Miller száma - a Matula szerkesztősége)
9. Enigma: Sadness
Ezt mennyire szerettem! Áltiisiben még szerintem vki be is csempészte énekórán nagy örömömre (vagy csak ilyet álmodtam v. csak kitaláltam, aztán utána ferdítve meséltem tovább :-) ) Ezt nem lehet kibírni, kinyitok egy üveg portóit, addig pause. De már itt is vagyok újból a billentyűk előtt, bár erről most nem írok többet, h tudjak cigizni-inni.
Fúvósszóló, nem az „Andok hangjai Vol 1. 2.”-féle pánsípos trágyából!
10. Snow: Lady With The Red Dress
Hehe, passzol a portói az ilyen nosztalgiázáshoz! Ezt a számot rádióban és bulin sem merném felrakni, pedig még mindig bejön az akkori kedveltsége miatt. Azért, hha látom lemezen vmikor az Informer-rel együtt (egy album?), akkor megveszem természetesen. Aztán ha portóizás közben kevernék… :-)
11. Youssou’n’Dour & Neneh Cherry: 7 seconds
(Remélem jól írtam) Ez mondjuk azok közé a slágerek közé tartozott, amit néhány héttel-hónappal utána már biztos nem raktam volna fel a kazira, ez van, legalább tudok tovább cigizni-inni. (Tekerjek is?)
12. Madonna: I’ll remember
Egy zsák Madonna-lemezem van, de ez még nincs meg, pedig a legjobb számai között van szerintem. (Többet megpróbálom nem írni a szerintem szót, amúgy is végig a – pillanatnyi ill. korábbi – véleményemet írom, és így már úgyis égek attól függetlenül, h írom, v. nem írom ezt a felesleges szót) Még nem haladok rendesen az ivással, pedig már énekelnék is. :-) (Viszont haladok a tekeréssel)
13. Ice MC: Think About the Way
Ajjaj, van egy olyan sanda előérzetem, h még sok ilyen buta europop-house zene lesz a kazikon! Viszont a szám kiválóan alkalmas a tekerés befejezésére, de véget is ér 20 mp-en belül, jöhet a B oldal!
B oldal
1. East 17: Deep
Gyújtás után egyből jön a kellemes meglepetés, ez az, igen! Egyébként a piros borítós „Deep” 12”-es átbaszás, nincs rajta az eredeti – rádiókban játszott – verzió (asszem „Breath version”), csak trágya remixek, meg még egy szám.
2. Shamen: Forever People
Jesszjesszjo! Sámánék király arcok, ott voltak nagyon, asszem jobban utána kéne járnom, h mostanában mit csináltak, illetve korábban mit műveltek, rémlik egy-két olyan kazi, amin egy-egy témát feldolgoztak sokféle stílusban, zsírosan. Újból gyújt, újratölt. (A csábításra félrerakott portói feláldozásra kerül az örömnosztalgiázás oltárán)
3. Aerosmith: Cryin’
Hát ha már portói nem is lesz itthon, ezt a kazit még be tudom majd rakni! :-) Nem jut eszembe a videóklippben szereplő csaj neve, pedig… Asszem Fenék Tibi tudná igazán leírni, h az a lány milyen is volt… :-)) (Persze az elképeszetően hatalmas szájú énekes lánya, Liv Tyler sem rossz (pl a Lopott Szépségben, hmm…), de ez a lány tényleg tönkretett teljesen bohón álmodozó ifjú éveimben! :-) ) Ez meg a legszebb olyan lassú száma az Aerosmith-nek, amellyel közelebbi ismertségbe kerültem.
(Másnapi – egyetlen – hozzáírás útólagosan: Alicia Silverstone)
4. Captain Hollywood Project: Love 4 U, Love 4 Me
Íhh, lehet, h ez is európopház lesz…, azért nem olyan rossz.
A rövidített SMS-újbeszéd előfutárai a popszámcímek voltak, nem? :-) (Ez a szám annyira hosszú volt, h közben bepötyögtem a következő számról eszembe jutó dolgokat)
5. Duran Duran: Come Undone
Egy barátom haverja mesélte, h általános (?) iskolás osztályában a rapperek-rockerek-punkok körbeverték egymást. A kérdésre, h ő milyen volt, azt mondta, h:
„Én Peter Gabrielt szerettem. Engem mindenki vert.” :-)
Az analógiát folytatva én sosem voltam Depeche Mode-os v. Duran-os, de ezt a számot azonnal megvenném lemezen, hha látnám! (Egyébként én a kezdetekkor Kylie Minogue-os, Whitney Houston-os (bah!), MC Hammer-es és Milli Vanilli-s (!) voltam, de asszem ennek a bepötyögése most mindkét kazi színvonalát alulmúlta. :-) ) (Egyébként szerintem nem lehetek egyedül azzal, h az első kedvenceim kiválasztásában az is szerepett játszott, h az áltiisis éretlen fejemmel „nagyviláginak” látott kislányok mit szerettek :-) )
6. C.J.Lewis: Sweet for my sweet
Közben rájöttem, h már alig írok a zenékről, és a szmájlik gyakorisága is kezdi megközelíteni (a) Fenék Tibi mester írásaiban tapasztaltakat. Végre utolért a zene írásügyileg, erről sokat nem tudok írni, maximum annyit, h a pozitív vibe nem csökkent vele, csak kezdem érezni azt, h nem kéne tovább inni-füstölni-zenét hallgatva írni, de hátra van még másfél kazi, úgyhogy az olvasók kedvéért mindent :-). Erről a számról beugrott az ezzel a klippel kb egyidőben futó, a (sok kortársához hasonlóan vmilyen – egyébként még zsírosabb - számból kiszempülözött cuccal nyomuló) Ini Kamoze Hotstepper c. száma, de asszem az nem lesz rajta egyik válogatáskazin sem. :(
7. Big Mountain: Baby I Love Your Way
Úúúú – portóiivás- és romantikafelerősödési veszély! Ez a szám zsír úgy, ahogy van, az eredeti verzióját (+ ezt) pedig akarom lemezen is! „Ládiddá, kóz jor láv dzsászt vannt a véj (?)” Ezt most visszatekerem egy éneklésre (ha bírja a hifim) :-) ”Áj vanna bí vid jú, nájt end déj”… „evridéj” A mai nyerő. (tudom, h nyálas, de az.)
Úúú, a hangnemváltástól lehidaltam, ezt már Fenyő Mikiék is jól művelték a Limbó-hintóban! :-)
(„Ájvánnátelljúwánná, ájvánnátelljúvánná…” (?) ) :-)
8. Captain Hollywood Project: All I Want
Füstölés meghozta hatását, jelentem, megy szorgalmasan a bólogatás erre. A basszus nagyon erős, felthetőleg nem csak a kazi és a lejátszója minősége miatt. Már megint idéznék a számból, de rájöttem, h ezt nem lehet annyira jó józanul olvasni, mint leírni részegen, szóval hanyagolom. A kapitány szövegére még mindig bólogatok, de nem figyelek rá, h mit mond, ahogy eddig sem figyeltem rá.
9. Dj Bobo: Everybody
Atyaúristen, hát hogyha ez az ember belemászott volna vmelyik jobbérzésű ember lelkivilágába, akkor megértem! (Én a hirdetőoszlopokon látott David Copperfield plakátok láttán gondolkozom el azon, h a cinikus fejemmel egy-egy lelkes komment láttán („Úúú, láttad, h jön D.C. kishazánkba?”) csak annyit tudnék mondani, h „Igen? És Harry Potter mikor jön?”, de azért ez az ember tényleg megközelíti a - t.k. fehérborítós Richard Claydermann lemezek, és különböző Modern Talking albumok borítói által reprezentált - „tiltott zónás” nyálas szintet).
Jó otthoni aerobicra, vagy hogy hívják az ilyet. (De egyébként még jobb nem zabálni és/vagy futni / futós labdajátékot űzni ;-) )
10. Rednex: Cotton Eye Joe
Hehe, jól jött egy kis frissítés! Ez nagyon ott van. (Haverokkal múltkor összeültünk zenélni, és a 20 perces „Fela Kuti Cotton Eye Joe” c. szám elveszett, pedig nagyon komoly volt a szitár-afrobeat-CottonEyeJoe –szerű hangszeres zenélés eredménye :-) )
Nagyon bután részeg helyen erre lehetne poharat zúzni.
11. K7: Come Baby Come
A Vegyes 10 c. kazin láttam futtában ezt a számot, úgyhogy most nem írok róla. Azért ez a ritmus még év(tized)ek múlva is meg fogja dobogtatni a szívemet, és lassan műsorszámmá változtatom az East 17 - Milli VanilliSydney Youngblood - Naughty by Nature stb. ritmusú tinidizsikattanásaimat, mert én ezt hívnám – ha még létezne ma is – „cooltempo”-nak.
Kúúl tempó, sék it, sék it! :-) Lazít, ez van, jó rázni rá a segget. (Még ha Fatboy Slim látja is, akkor is.)
12. Beastie Boys: Shure Shot
Na, végre egy komolyabb cucc is! Hogy vmennyire Matula-aktuális legyen az irományom, megjegyzem, h szerintem is a Paul’s Boutique a Beastie Boys legjobb albuma, és annál csak egy jobb dolog lenne, hha vki nekem adná az összes olyan lemezt, amiről arra a lemezre sample-öztek a bestiális fiúk! :-)

Véget ért a kazi, eléggé berúgtam, de jöhet a második is:
Vegyes 10.
1. Cameo: Word Up
Igen-igen, ez is megvan azóta 12”-en is. Az ember hangja és a ritmus együtt, hát ez azóta is feléleszti a szunnyadó ill. pillanatnyira elgyengülő fank(i)lelket! „Sucker Dj!”
(Apropó, big up Bede Marcinak! (A „kibaszott világ”-ból pedig egy teljes atlaszt szeretnék összeállítani! – már ha ilyen személyes rajongói megjegyzést tehetek itt))
Már semmi nem indokolja, h folytassam ezt a züllős tevékenységet most, innentől a Matula Magazint terheli a felelősség a – fejben amúgy is megjelent – métely gondolat megerősítésért, miszerint tovább züllök-írok! ;-)
2. Marky Mark: You Gotta Believe
Marky Mark már akkor is meggyőző jelenség volt a felületetesen zenekedvelő/hallgató fiatal számára, amikor még nem bohóckodott 30 centis fütykössel a(z egyébként zsír zenéjű) Boogie Knights-ban, ebben a klippben meg még csont kigyúrva is húzodzkodott hozzá. Talán ez is magyarázza azt, h bekerült erre a kazira + a groove-ot még most sem találom olyan rossznak. (Megértem, h miért szerettem ezt, remélem, h mai fiatalok közt is akad néhány olyan, aki szereti az ilyet ;-) ) Fanki bancs rúl!
3. Corona (?): Rhythm of the night
Kiolvasni nem tudom, és buta europopház-felerősödés megint. Azért ezek viccesek voltak ifjúkoromban, lehetett rá bután örülni a világra kifelé egy-egy kocsiból, miközben fingom sem volt semmiről. (Még annyira sem, mint most)
4. Rozalla: Everybody’s free
Na, erről akartam írni az előbb, ez a szám nyújtotta t.k. számomra a teljes szabadságérzetet fiatalkoromban. (Csak hogy tudja minden más generáció, h vannak még súlyos életérzések… ;-) ) „Everybody’s free to feel good (?)” (Most iszok-cigizek-nevetek-írok. Én teszem, ti…? ;-) )
5. Gun: Word Up
Jessz-jessz, jo! Buta fejemmel először csak erre a számra reagáltam (érzésem szerint sok kortárssal együtt), aztán később rájöttem, h Cameo eredetije mennyire zsír is valójában. Azért ez sem rossz (különösen úgy, hogy még az előző szám közben írom ezt, mert túlfutottam, meg is állok tankolni az írás helyett.) Mindig is rokkernemzet (is) volt a magyar, és ezt érzem a(z egyébként nem túl nemzetorientált) csontjaimon is :-)
6. Captain Hollywood Project: Love 4 U Love 4 Me
Atyaúristen! Ha ez a szám még egyszer lenne, vagy még egy szám lenne a Captain Hollywood Project-től, akkor az iromány befejezése és Matuláékhoz mail-ezése helyett leugrok inkább a Gellérthegyről! :-) Azért még mindig rendben van (mármint az átlagosnál is butább, világra való tinikinézéshez), de érzem én is, hogy három szám a kapitányéktól túl sok két válogatás kazin … :-) ((20%-os) portói a felénél jár, jelentem)
7. Marky Mark: Good Vibration
Ez a szám már volt az első kazin is, így nem írok többet róla. (Egyébként meg még mindig jó, hallgasd + amennyiben lemezezel is, akkor vedd meg a Keleti pu aluljárójában!))
Annyit még, h most végetér a borító szerint az A oldal, iszok még (biztos, ami biztos), aztán ami B-oldal – ügyileg kijön ebből, az „mind a Tiéd lehet!” ((c) by Baracka) ;-)
B oldal
1. K7: Come Baby Come
Erről már áradoztam egy kicsit, a jó beat-es / ritmusos cuccok bejöhetnek könnyen, különösen hogyha laza feka fejek tolják. Szeretnék erre egyszer bulizni, méghozzá egy olyan bulin, amit a következő szám videóklippje sugallt (kilestem a kaziról):
2. Shabba Ranks: Mr Loverman
Erről két dolog jut egyből eszembe. Az egyik az, h egy (valszeg kereskedelmi) rádió éjszakai műsorvezetői nagyon álmosan és egyben lázasan „Csaba! Csaba!”-’znak a számra éjszaka, illetve a videóklippje is hamar eszembe ötlik, amikor is egy kétméteres feka kb 100-150 hiperjó, nagymellű fürdőruhás csaj mellett osztja az észt. (A klippben lehet érzékelni, h a kétméteres feka Mr. Lóvémen is egyben (nem gesztiskedés, csak a korrektség végett)).
Seggrázás, koktélok. („Ha egyszer lenne jachtom, akkor ébredés utána ezt a számot szeretném felrakni lemezjátszóra miközben leszopnak, aztán csobbanék egyet búvárkodni :-)” - Dj Fenék Tibi - jó kis ajánlószöveg lenne a lemez borítójára, nem? (Mint a könyveknél: „alig tudtam letenni, az utóbbi időszak legizgalmasabb olvasmánya” – George W. Bush)) ;-)
3. Naughty by Nature: O.P.P.
Jessz-jessz-jessz, az egyik legnagyobb! Alapritmus és bít teljesen rendben, kemanot-féle kúúltempó – mutató a magasban, a segg leng kifelé rendesen (jól)! (Erre most _tényleg_ berúgok, de most már jól (és nem írom át útólag))
4. Dr. Alban: One Love
Hát jó, h berúgtam, mert józanul nem (sem) tudnék mit mondani erre. Az albán fogorvos felületes szól-lelkeket megérintve zenélt évekig, tudnám hallgatni még a számait, de hogy mit tudott ő, az még most is rejtély számomra. „No háss-háss, no heroin!!” (Persze nem innen, hanem a kokóelleni számáról) :-) (– azért nagy veszteségnek tartom, h elvesztettem a legjobb albumát, hamarosan megszerzem újból.)
5. Rozalla: Are You Ready To Fly
Ez az, vissza a tini szabadévekhez! :-) Aki ezt nem szerette jelenidejűségében, az korlátolt (v. túlhaladott) volt! :-) (Rá is gyújtok jól)
(Egyébként most felnőtt(ebb) fejjel azt mondanám, h ez a szám a sci-fi könyvekről (is) szól, amelyek az izgalom és fantázia eddgieknél mérhetetlenebbül tágabb tárházát nyújthatják az én időmben felnőtt korosztály számára, de megint eltértem a zenéktől, szóval abbahagyom ezt (is) :-).)
6. Baby D: Let Me Be Your Fantasy
Nagy keményítés a végén! Emlékszem, h ennek a számnak az akkordjai bekerültek még az első (saját) számaim közé is. (Ezen kívül más „sikerről” nem tudok vele kapcsolatban” :-) )
7. Dj Bobo: Take Control
Most, h láttam, h ez az utolsó szám, elgondolkozam rajta, h ezt inkább lehagyom, de végül úgy döntöttem a korrektség végett - a test és lélek feletti kontroll teljes hiányában is -, h ezt is bent hagyom, és befejezem ezt a szétcsúszott válogatáskazi-leírást, és holnap elküldöm a Matula Magazin-nak, lesz, ami lesz… :-). (Remélhetőleg pedig hamarosan összekötöm a keverőt a számítógéppel, aztán beindul a bútlegbiznissz.)

Üdv
&
Keep the vibe alive!

Kemanot, a szemétgyár"